Lactància Materna i Hormones
La lactància, és una pràctica ancestral que ha fet sobreviure la raça humana fins als nostres dies, es tracta d'un binomi d'actuació, on la glàndula mamaria fabrica llet sempre i quan el bebè succioni el mugró de la mare, les hormones juguen un 
paper fonamental en l'establiment d'aquesta relació.

La producció de llet materna funciona segons el principi de "l'oferta i la demanda", per tant, com més mami el bebè, més llet es produirà.

Les glàndules mamàries creixen durant l'embaràs per l'estímul de l' estrògen i la progesterona ( dues hormones que augmenten considerablement durant la gestació), la prolactina, l'hormona de creixement i els glucocorticoids, el lactógen placentari humà i altres hormones amb un paper menys rellevant.

El nivell d'estrògen i progesterona, a partir del despreniment de la placenta, cau bruscament, la prolactina que es manté elevada gràcies a la davallada de la progesterona i estrògen pot estimular la lactogènesi ( formació de llet), aquest procés pot té lloc entre les 20-30 hores post part.

Hi ha tres factors principals que regulen la lactogènesi: prolactina, oxitocina i buidament de la glàndula mamaria.

Prèviament a l'aparició de flux de llet el producte que s'extreu de la mama és el calostre, un líquid groguenc i espès, que conté defenses i factors de creixement.
L'oxitocina i la prolactina ( dues hormones secretades per la hipòfisis) instauren i mantenen la lactància juntament amb la succió del bebè.

Concretament la prolactina estimula la producció de llet en els alvèols mamaris, i l'oxitocina contrau les cèl·lules mioepitelials que ajuden a desplaçar la llet dels alvèols fins als conductes mamaris.

L'oxitocina té un rol important en l'estat emocional de la mare; la fa sentir relaxada, afable, feliç, promou l'empatia ,la generositat i incrementa la confiança.
Això és degut al fet que té la capacitat d'inhibir el sistema nerviós simpàtic ( el que ens fa estar atents, actius, en alerta), per tant és una hormona anti-estrès.
Per aquest motiu és anomenada l'hormona de l'enamorament entre la mare i el fill. Promou l'amor, sempre i quan hi hagi calma i contacte, però cal saber que és inhibida per l'adrenalina , hormona que alliberem quan estem en situacions d’estrès agut ( por, angoixa aguda, fred, perill). Aquesta dualitat inversa; prolactina-adrenalina ha estat vital per la supervivència de la nostra espècie.

Cal esmentar però que també és l'hormona que contrau l'úter durant el part i postpart, per aquest motiu durant la primera setmana després del part cada cop que la mare allibera oxitocina al donar mamar al nadó, sentirà les contraccions uterines.( sobretot si es tracta d'una dona no primípara)

La succió del nou nat es vital per aconseguir una bona lactància, la llet materna conté una proteïna, el factor inhibidor de la lactància, (FIL) la seva missió es disminuir la producció de llet quan la mama està plena.

A nivell general la lactància materna exerceix tres funcions principals : nodrir, protegir, i unir.

Nodrir: És el millor aliment per al bebè, té la composició ideal de nutrients
.
Protegir: té propietats antiinfeccioses, antial·lèrgiques i fins i tot pot impedir el desenvolupament d'algunes malalties del futur adult.

Unir: donar el pit reforça el vincle afectiu, proporciona un espai d'intimitat únic, com un llaç umbilical que manté mare i nadó units després del part. Descarregar pdf