Consells generals

Consells generals en la Diabetis Mellitus 2

L’alimentació del diabètic ha de equilibrada, variada i que normalitzi el pes del pacient.
És recomanable un exercici físic diari : caminar, bicicleta , nedar.
S’han de realitzar 3-5 àpats diaris per evitar estar moltes hores sense ingerir aliments. Esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar.
Aliments que cal evitar: Hidrats de carboni d’absorció ràpida. sucres, dolços, productes de pastisseria , bolleria en general, gelats….etc.
Aliments que cal prendre amb moderació: Hidrats de carboni d’absorció lenta: pa, patata, pasta de sopa o pasta italiana, arròs i llegum. Depenent de la medicació pautada i de si existeix o no sobrepès caldrà que hi hagi algun d’aquests aliments en cada menjada .Una dieta baixa en hidrats de carboni és tant perjudicial com abusar-ne.
Fruites a evitar: plàtan, raïm, figues, xirimoia, caqui, cireres, nespres. I fruita seca com panses, orellanes, pruna seca, figues seques, dàtil…
Begudes a evitar: cervesa (amb i sense alcohol), vermut, vi dolç, begudes energètiques (Red Bull, Burn, Pink…), begudes isotòniques (Aquarius, Gatorade, Isostar…) i begudes gasoses que no siguin light (Bitter, Tònica, Fanta, Shweppes, Sprite, Seven-up,…), i begudes alcohòliques de alta graduació.
Aliments per diabètics: No són de consum lliure. Cal vigilar quin edulcorant porten. Si contenen fructosa pugen la glicèmia però menys (50%). Seran més adequats els productes amb edulcorants com aspartam o xilitol. Si es prenen en grans quantitats poden produir mal de panxa.
Les racions de Proteïnes ( segons plats) poden ser de 120 gr. de carn, 150 gr. de peix, ¼ de pollastre o 1 ou.
És recomanable: 2 ous a la setmana (consultar al metge en cas de dislipèmia)i 4-5 vegades peix (blanc i blau).
És important realitzar els controls de glicèmia capil•lar segons la pauta indicada.
Si per alguna cosa s’està en dejú caldra variar la medicació hipoglucemiant.