La hiperuricèmia és una alta concentració d’àcid úric a la sang, que pot desenvolupar artritis, càlculs en les vies urinàries i nefropatia, i la tan coneguda i prevalent gota.
![](https://www.cpen.cat/wp-content/uploads/hiperuricemia2.jpg)
Els elements que eleven l’àcid úric són els purins, que es troben repartits en molts aliments, sobretot en aliments d’origen animal (vísceres, porc, xai, ànec, marisc, peix blau…), alcohol i també en algunes verdures (espàrrecs, bledes, espinacs, bolets…) i llegums en menor quantitat. S’ha de dir, però, que la dieta pobre en purines redueix lleugerament els nivells d’àcid úric, i que ha de ser un a més a més a la reducció de pes (si hi ha excés) i a l’eliminació de l’alcohol, factors molt més importants.
A continuació et donem 5 consells per la hiperuricèmia, perquè juntament amb l’assessorament individualitzat des de l’equip de nutrició puguis assolir els objectius:
- Segueix una dieta pobre en purines
- Perd pes en cas necessari
- Elimina l’alcohol
- Evita períodes de dejú perllongat
Beu abundant aigua